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BUREAU OF INTERNAL REVENUE
REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR
NO. 62-2021

Clarifies Certain Provisions of Revenue Regulations No. 5-2021
Relative to Corporate Income Taxation

Q: For purposes of computing the total assets (not more than P100 Million) to qualify for the
reduced corporate income tax rate of 20%, are the total assets net of depreciation and allowance
for bad debts, if any?

Yes, total assets shall be net of depreciation and allowance for bad debts, if any. Further, the land
where the business entity's office, plant and equipment are situated is excluded in computing for
the total assets.

Q: In relation to Q1, what amount of land shall be excluded in the computation of total assets?
Value of Land Reflected Basis of Exclusion in the
in the Financial Statements Financial Statements
Cost of Acquisition Based on Cost
Fair Market Value Based on Fair Market Value
Q: Is the cost/value of all the land used in business excluded in determining the total assets

of the corporation for purposes of qualification to the reduced corporate income tax rate of 20%?

No, the value of the land which shall be excluded is limited to that particular land where the
business entity's office, plant and equipment are situated during the taxable year for which the 20%
income tax is imposed.

Thus, ifthe land is being held primarily for sale to customers or land held forinvestment purposes,
the value of these types of land should not be excluded in the determination of the business entity's
total assets

Q: How to determine the amount of land to be excluded if only a portion is devoted to the
entity’s office and the rest are on lease?

The percentage of the floor area devoted to the entity's office shall be multiplied with the total
value of the land.
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Q: Are private educational institutions distributing dividends to shareholders taxable at the
regular corporate income tax rates of 25% or 20%?

Yes, the preferential rate of 10% or 1% starting from July 1, 2020 to June 30, 2023 shall be imposed
to Proprietary Educational Institution, which is defined as "any private schools which are non-profit,
maintained and administered by private individuals or groups, with an issued permit to operate
from Department of Education (DepEd) or Commission on Higher Education (CHED) or Technical
Education and Skills Development Authority (TESDA), as the case may be, under existing
requlations.

Q: Did the CREATE law prescribe a new tax treatment for proprietary educational institution
and private hospital?

No, The CREATE Act merely reduced the tax rate, from 10% to 1%, effective July 1, 2020 to June 30,
2023 for such institutions which are non-profit.

Q: Section 5 of RR No. 5-2021 states that "if the Certification shall state non-utilization of the
dividends received, the corresponding tax due on the unutilized dividends shall be declared as
taxable income, subject to interest, surcharges and penalties, if any". What should be declared as
“taxable income”?

The taxable income shall be the unutilized dividends. The provision on RR No. 5-2021 regarding
unutilized dividends should be read as "if the Certification shall state non-utilization of the dividends
received, the unutilized dividends shall be declared as taxable income, and the corresponding tax due
shall be subject to interest, surcharges and penalties".

Q: What shall be the tax treatment for dividends received by a domestic corporation from a
resident foreign corporation (RFC)?

The tax treatment of dividends received by a domestic corporation from RFC will depend on the
sources of income of the RFC.

UnderSection 42(A)(2)(b) of the Tax Code, as amended, "dividend received from a foreign corporation
shall be treated as income derived from sources within the Philippines, unless less than fifty percent
(50%) of the gross income of the foreign corporation for the three-year period ending with the close of
its taxable year preceding the declaration of such dividends (or for such part of the period as the
corporation has been in existence) was derived from sources within the Philippines xxx".
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Q: Is the additional allowable deduction equivalent to one-half of the actual training
expenses applicable only to entities engaged in manufacturing and that such actual training
expenses exclude those which pertain to employees under supervisory, managerial,
administrative and support functions??

The law provides no distinction as to which type of industry can claim the additional allowable
deduction of one-half of the value of labor training expenses. There are, however, requirements
that must be complied with before this deduction can be claimed. These are:

© The labortraining expenses shall not be more than 10% of the Direct Labor Wage;

© The labor training expenses are incurred for skills development of enterprise-based
trainees;

© The enterprise-based trainees are enrolled in public senior high school, public higher
educationinstitutions, or publictechnical and vocationalinstitutions for the taxable yearin
which the labor training expenses are claimed;

© Thetrainingis covered by an apprenticeship agreement under Presidential Decree (PD) No.
442 or the Labor Code of the Philippines; and

© The Company claiming the additional deduction is granted an authority to offer training
program for skills development as certified by the DepED, TESDA or CHED, as applicable.

Moreover, since the training is covered by an apprenticeship agreement, it follows that training
expenses which pertain to training/s of employees under supervisory, managerial, administrative
and support functions should not be included in the computation of the additional allowable
deduction of one-half of the value of labor training expenses. The resulting amount then shall be
subject to a cap of not more than 10% of the Direct Labor Wage. The "direct labor" is that portion of
salaries and wages which can be identified with and charged directly to a product orto a project or
service on a consistent basis. Thus, it does not only apply to a manufacturing industry.

Source:
Revenue Memorandum Circular No. 62-2021
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